Werkschoenen vind je in verschillende vormen en maten. Zo zijn er ook verschillende veiligheidsklassen. Zie alle klasses en merken op www.arboss.nl/merken/redbrick/. Maar waar moeten jouw werkschoenen aan voldoen?
Verschillende HKS werkschoenen veiligheidsklassen
Veel mensen staan er niet direct bij stil, maar voor werkschoenen gelden verschillende veiligheidsklassen. Hiervoor is wetgeving vastgelegd in de internationale veiligheidsnorm. Deze norm stelt alle eisen vast waar veiligheidsschoenen aan moeten voldoen. De wetgeving is opgesteld door het ISO. De internationale organisatie voor standardization. Belangrijk hierbij is om te vermelden dat dit gaat om basiseisen en optionele eisen. Voor de verschillende normeringen moeten de werkschoenen voldoen aan de basiseisen. De optionele eisen zijn zoals de naam al doet vermoeden optioneel en gelden enkel voor specifieke situaties. De veiligheidsklassen hebben dus allemaal verschillende eisen, waar we later op in zullen gaan. Wel moeten alle werkschoenen aan bepaalde eisen voldoen om te mogen worden aangemerkt als veiligheidsschoen.
Welke klasse heb jij nodig?
Welke veiligheidsklasse jij nodig hebt hangt geheel af van de werkzaamheden die je uitvoert wanneer je de schoenen draagt. Werk je voor een werkgever? Dan kan deze je vertellen aan welke normering je HKS werkschoenen moeten voldoen. De veiligheidsklassen lopen van S1/S1P tot S3 en voor werklaarzen geldt dat ze van S4 tot S5 lopen.
Werk je in de bouw? Dan heb je veiligheidsklasse S3 nodig. In de bouw loop je namelijk het risico op veel verschillende ongelukken, daarom is de hoogste normering noodzakelijk. Werk je echter in een magazijn of in de retail? Dan is een werkschoen met klasse S1 vaak al voldoende. Deze schoenen hebben een veiligheidsneus en bieden verder voldoende bescherming en steun.
Waar moeten de veiligheidsklassen aan voldoen
Elke veiligheidsklasse moet voldoen aan andere eisen. Zoals gezegd gaat dit over basiseisen en optionele eisen. Een S1 werkschoen moet beschikken over een gesloten hiel, energie absorptie in de hak, olie en brandstofbestendig zijn en antistatisch zijn. Het tussenmodel S1P moet dan ook nog over een tussenzool beschikken. Een S2 model hoeft dat niet maar moet wel bovenop de S1 eisen spatwaterdicht zijn. Daarbovenop moet een S3 model beschikken over een penetratie bestendige tussenzool en een geprofileerde loopzool. De S4 en S5 normeringen gaan zoals gezegd over werklaarzen en moeten aan vrijwel dezelfde eisen voldoen. Al moeten beide normeringen waterdicht zijn. Dit maakt de schoenen niet alleen fijn voor op de werkvloer, maar ook tijdens klusjes thuis of op reis. Het S5 model moet echter ook over een penetratie bestendige tussenzool beschikken.
Hoe vindt ik de juiste HKS werkschoenen?
Nu weet je welke veiligheidsklasse je moet hebben, maar hoe vindt je dan het juiste model? Dit doe je door te kijken naar het aanbod aan werkschoenen. Uiteraard voldoen dezelfde normeringen ook aan dezelfde eisen, maar sommige schoenen kunnen fijner lopen of langer meegaan. Kijk dus goed welk model jij mooi of praktisch vindt en probeer vooral uit hoe ze lopen. Immers moet je op werkschoenen vaak veel meter maken. Dan is het belangrijk dat ze ook comfortabel aan de voet zitten.