Wat is een whisky festival?

Total
0
Shares

Bij het woord ‘festival’ denk je waarschijnlijk aan harde dance muziek en lauw bier in plastic bekertjes. Ook vieze dixi toiletten en het kwijtraken van je vrienden hoort er natuurlijk bij. Toch horen deze klassieke festival elementen niet bij een whisky festival. Maar wat is een whisky festival dan wel? Kort gezegd een evenement waar je talloze whisky’s kunt proeven. Hoe dat precies zit leggen we je graag in alle geuren en kleuren uit.

Overigens is een whisky festival al lang niet meer puur een heren plek. Je ziet de laatste jaren steeds meer vrouwen rondlopen, waarmee we kunnen stellen dat de festivals ook zeker een dames plek zijn!

Het principe van een whisky festival

Een whisky festival vindt doorgaans plaats op een karakteristieke locatie. Denk bijvoorbeeld aan een hotel of kerk. Je betaald een vast bedrag voor toegang, en krijgt daar een mooi whiskyglas bij. Vervolgens beland je in een ruimte met talloze stands. Deze kraampjes kunnen van een whiskymerk zelf zijn, van een vertegenwoordiger, een slijterij, of van een particulier. Allemaal hebben ze rijen met whisky staan die je kunt proeven. Vaak zijn de instapmodellen gratis, en betaal je voor de wat specialere whisky’s een aangegeven bedrag. Dit kan variëren van een paar euro tot tientallen euro’s voor hele zeldzame whisky’s. De standhouder kan je vervolgens alles vertellen over de whisky wat het ook nog leerzaam maakt. In feiten kun je zoveel proeven als je wil, maar naar een glas of 12 is men er meestal wel klaar mee. 

Een aantal bekende whisky festivals zijn:

  • Whisky festival Amsterdam
  • Whisky festival Den Haag
  • Whisky festival Leiden
  • Whisky festival Alkmaar
  • Whisky festival Groningen

Voordelen van een whiskyfestival

Waarom zou je naar een whiskyfestival gaan en niet gewoon zelf een fles kopen met vrienden om te proeven? Het voordeel van een whisky evenement is dat het je de kans geeft om allerlei whisky’s te proeven, zonder gelijk een hele fles aan te schaffen. Zo kun je bijvoorbeeld distilleerderijen ontdekken waar je nog niet iets van geproefd hebt. Bevalt het? Dan koop je er later een fles van in de slijterij. Valt het tegen, dan weet je dat je hem kunt laten staan. Daarnaast zijn er vaak ook particulieren die hun privé collectie meenemen. Het leuke hieraan is dat er vaak zeer zeldzame flessen tussen zitten. Deze flessen worden doorgaans opgekocht om te investeren in whisky, maar hier gaan ze gewoon open. Grote kans dat je hier flink voor moet bijbetalen, maar het geeft je wel de kans om een whisky te proeven waarvan je de fles nooit zou kunnen veroorloven. Denk bijvoorbeeld aan een rokerige Port Ellen, of zeer oude Macallan’s. Zeker de moeite waard dus!

Tips om het maximale uit je whisky festival te halen

Soms denken mensen dat een whiskey festival een zuipfestijn is. Als dat je intentie is kun je misschien toch beter naar een festival gaan waar Snollekebollekes optreed. Het doel van een whisky festival is echt om nieuwe whisky’s te ontdekken. Natuurlijk kan je lichaam maar een maximale hoeveelheid alcohol aan. Ook wordt het steeds lastiger om verschillende geuren en smaken te onderscheiden, als je al aardig wat glaasjes op hebt. Houdt hier dus rekening mee wanneer je je afvraagt of een whiskey festival iets voor jou is.

Volg daarom de volgende tips, om het maximale uit je festival bezoek te halen:

  • Eet goed van tevoren, maar kies voor neutrale smaken
  • Begin met zachtere whisky’s, en eindig met rokerige
  • Bouw het alcoholpercentage langzaam op
  • Drink na elk glas whisky een glas water
  • Smaakt de whisky niet? Gooi het glas gewoon leeg

Zoek dus snel een whiskyfestival op bij jou in de buurt, en ga er gezellig heen met een paar goede vrienden. Of je nou beginner bent of een ervaren whisky drinker, er is voor ieder wat wils. Als je de eerder genoemde tips opvolgt zijn we ervan overtuigd dat je een topmiddag/avond tegemoet gaat. Sláinte!

Total
0
Shares

Een leuk cadeau voor hem vinden: hoe doe je dat?

Is een van de mannen uit je familie- of vriendenkring geslaagd voor zijn examen? Heb je een verjaardag…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like